Rady lekára a 100 receptov pri refluxe

Rady lekára a 100 receptov pri refluxe

Napísala 

Rady lekára a 100 receptov pri refluxe, ochoreniach pažeráka, žalúdka a dvanástnika. Názov: Diéta pri ochoreniach pažeráka, žalúdka a dvanástnika. Autori: MUDr. Peter MINÁRIK, PhD. – Petronela PAULOVÁ – Daniela MINÁRIKOVÁ

Diéta pri refluxnej chorobe pažeráka

Refluxná choroba pažeráka (GERD) patrí do skupiny peptických chorôb s tým, že žalúdočná kyselina v tomto prípade namiesto sliznice žalúdka a dvanástnika poškodzuje sliznicu pažeráka. Diétne opatrenia pri refluxnej chorobe sú podobné ako opatrenia pri peptickej vredovej chorobe. Aj pri GERD teda platia všeobecné zásady mechanicky, chemicky a tepelne šetriacej diéty. Sú tu však aj isté osobitosti, a to tak pri stravovaní, ako aj pri celkovej životospráve. Pri refluxnej chorobe pažeráka je oslabená funkcia dolného pažerákového zvierača. Existuje viacero faktorov v strave aj v ostatnej životospráve, ktoré oslabujú funkciu zvierača, a tým podporujú reflux a ťažkosti s ním spojené. Je dobré sa im vyhnúť.

Potraviny, ktoré zhoršujú reflux kyseliny: ? mastné a vyprážané potraviny; ? mentolové potraviny a nápoje; ? plnotučné mlieko a smotanové mliečne výrobky; ? oleje a tuky; ? čokoláda; ? krémové a smotanové omáčky a polievky; ? smotanové a šľahačkové múčniky a torty; ? väčšina jedál typu „fast food“; ? bublinkové šumivé nápoje vrátane minerálok a šumivého vína.
Potraviny, ktoré dráždia zapálenú sliznicu pažeráka: ? citrusové a ananásové ovocie a šťavy; ? paradajky, a predovšetkým spracované potraviny s obsahom rajčín, najmä paradajkové pretlaky, kečupy alebo džúsy; ? čierna káva s kofeínom aj bezkofeínová; ? silný čaj; ? ostatné kofeínové nápoje; ? korenisté, pálivé a silne kyslé potraviny a nápoje; ? alkoholické nápoje, najmä destiláty a liehoviny, ale aj víno, najmä biele víno a sekt, ako i pivo.

Čo znižuje funkciu pažerákového zvierača okrem stravy: ? fajčenie cigariet, cigár, fajky – nikotín znižuje tonus (napätie) zvierača a dráždi sliznicu žalúdka a pažeráka; ? žuvanie žuvačiek a cmúľanie kyslých cukríkov – zväčšuje sa množstvo prehltnutého vzduchu, čo spôsobuje nadmerné grganie a následne aj reflux; ? líhanie si tesne po najedení – plný žalúdok v horizontálnej polohe podporuje reflux; ? jedenie v neskorých nočných hodinách; ? tesné oblečenie; ? poloha v predklone, najmä tesne po jedle – nevhodná je i práca v predklone (dávajte si pozor, keď budete vysávať alebo plieť burinu!); ? ležanie a spánok s nízko uloženým trupom a hlavou – zvýšenie trupu pri ležaní a spánku je dôležitým opatrením proti refluxu (dobrou pomôckou sú polohovacie postele s možnosťou zvýšiť „hlavu“ postele o 10 ? 15 cm); ? dlhodobá sedavá práca v predklone – treba si dávať pozor aj na dlhodobú prácu v predklone pri počítači; ? nosenie natesno zapnutých opaskov; ? konzumácia väčšieho množstva potravy naraz – jesť treba v malých porciách a radšej častejšie; ? nadváha a obezita najmä v oblasti brucha – trvale udržateľné zníženie nadváhy pomáha pri liečbe GERD (väčšinou je reálne zníženie nadváhy o 5 – 10 %, čím sa dosiahne zmenšenie vnútrobrušného tlaku na žalúdok, a tým sa zníži tendencia k refluxu); ? niektoré lieky na srdce a cievy znižujú napätie pažerákového zvierača (nitráty, beta blokátory, blokátory kalciového kanála) alebo dráždia sliznicu žalúdka a pažeráka (NSAID – nesteroidné antireumatiká typu ibuprofen, diklofenak sodný) – vhodné je konzultovať úpravu liečby s ošetrujúcimi lekármi.

Vcelku možno povedať, že diéta pri refluxnej chorobe pažeráka spĺňa všetky nároky kladené na racionálnu zdravú výživu, a aj napriek istým obmedzeniam umožňuje pestré a chuťovo zaujímavé stravovanie. Táto diéta sa, podobne ako šetriaca diéta vo všeobecnosti, pokladá za nutrične plnohodnotnú, s dostatočným príjmom a s primeraným pomerom základných veľkých živín (bielkovín, tukov aj sacharidov). V diéte „refluxného“ typu je pri zaradení pestrého zloženia tolerovaných potravín dostatok vitamínov, minerálnych látok i ostatných mikroživín, preto suplementácia (dopĺňanie) vitamínov väčšinou nie je potrebné. Iba výnimočne, pokiaľ niekto netoleruje citrusy, rajčiny, papriky a ďalšie zdroje vitamínu C, sa môže dočasne podávať vitamín C v podobe liekov alebo výživových doplnkov v odporúčanom dávkovaní (pre dospelých je väčšinou dostatočná denná dávka 100 – 200 mg vitamínu C, iba v ojedinelých prípadoch a kratší čas sa môže podávať aj väčšia denná dávka, t. j. 200 – 500 mg).
 

MUDr. Peter MINÁRIK, PhD. – Petronela PAULOVÁ – Daniela MINÁRIKOVÁ

Diéta pri ochoreniach pažeráka, žalúdka a dvanástnika

Obsah knihy: Najčastejšie ochorenia horného tráviaceho traktu * Refluxná choroba pažeráka * Peptická vredová choroba žalúdka a dvanástnika * Zápaly žalúdka dvanástnika (gastritídy, duodenitídy) * Diéta pri prevencii a liečbe chorôb pažeráka, žalúdka dvanástnika * Všeobecné zásady šetriacej diéty * Povolené a neodporúčané potraviny * 100 receptov šetriacej diéty

Autori: MUDr. Peter Minárik, PhD. Lekár so špecializáciou z internej medicíny, geriatrie a gastroenterológie. V súčasnosti pracuje ako gastroenterológ v Onkologickom ústave sv. Alžbety a ako vysokoškolský učiteľ na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Okrem toho sa v Poradni Onlife venuje klientom, ktorým radí  v oblasti nadváhy a obezity, podvýživy a porúch trávenia. Zvýšenú pozornosť venuje súvislostiam zhubných nádorov s výživou, obezitou a životným štýlom a úlohe lekárov a farmaceutov pri podpore verejného zdravia. Publikuje, prednáša a popularizuje zdravý životný štýl a otázky prevencie chronických chorôb. Autor kníh Vademecum zdravej výživy (2010, 2012, 2015), Rakovina a výživa: mýty a fakty (2013, 2015) a Rakovina a výživa: mýty a fakty 2 + recepty (2015).

Bc. Petronela Paulová absolvovala bakalárske štúdium na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne, kde získala titul Nutričná terapeutka. V súčasnosti končí štúdium magisterského odboru Human Nutrition na vedeckej univerzite University of Copenhagen v Kodani. S doktorom Petrom Minárikom spolupracuje na projektoch zameraných na podporu zdravia a prevenciu chronických chorôb. Pripravuje vlastné webové stránky s odbornými článkami o najnovších poznatkoch z oblasti výživy a blogom so zdravými receptami, vrátane inšpirujúcich skúseností zo Škandinávie.

PharmDr. Daniela Mináriková, PhD. Vyštudovaná farmaceutka s postgraduálnou špecializačnou atestáciou klinická farmácia. Má mnohoročné praktické skúsenosti s prácou v oblasti marketingu a registrácie humánnych liekov. V súčasnosti pracuje ako odborná asistentka na Katedre organizácie a riadenia farmácie Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Osobitný záujem má o oblasť výživy a výživových doplnkov pri prevencii civilizačných chorôb. Spoluautorka kníh Rakovina a výživa: mýty a fakty (2013, 2015) a Rakovina a výživa: mýty a fakty 2 + recepty.

Knihu objednávajte na e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo na tel: 0908 069 388, stojí 10 eur, pošleme vám ju poštou na dobierku, poštovné neplatíte.

 

Posledná úprava 10.07.2017

Nájdete nás na FB