V Ríši zmyslov

V Ríši zmyslov

Napísala 

Príďte k nám a zažijete kúsok raja, píše sa v prospektoch tohto rakúskeho regiónu. Máme tu krásnu prírodu, príjemné a stabilné počasie, kulinárske špeciality, dobré vína, šport i kultúru. Tak sme sa zviezli na jeden predĺžený víkend, veď kúpele Bad Tatzmannsdorf sú vzdialené od Bratislavy len dvesto kilometrov, stačia dve hodiny autom a ste tam.

Juh spolkovej krajiny Burgenland ponúka dovolenku v idylickej krajine vinohradov, s čistým vzduchom a s tristo slnečnými dňami v roku. A, samozrejme, v kúpeľoch, keďže toto je zem bohatá na liečivú rašelinu a na pramene termálnej aj minerálnej vody. V Bad Tatzmannsdorfe sa uhličitá minerálna voda používa na liečebné účely už od 17. storočia. Pred sto rokmi bolo do kúr nasadené aj liečivé bahno, najmladším liečebným prostriedkom je termálna voda s teplotou 34 °C, ktorá vyviera v hĺbke 896 metrov. Kvôli zlepšeniu zdravia sem chodia ľudia so srdcovo-cievnymi diagnózami, s chronickými ochoreniami pohybového aparátu, reumou, s gynekologickými zápalmi. K najstarším liečebným procedúram patria pitné kúry. Každý prameň má iný obsah minerálov a odporúča sa pri iných diagnózach. Vodu s vysokým obsahom kalcia pijú pacienti s osteoporózou, vodou s vyšším obsahom magnézia liečia choroby zažívacieho traktu a cukrovku. Astmatici minerálku inhalujú.

 

Nájsť si čas na vlastné zdravie

Všetky tri prírodné liečivé zdroje – rašelinové bahno, minerálnu a termálnu vodu – však neponúka hosťom každý. GesundheitsRessort, ktorý tvoria tri hotely, dva štvorhviezdičkové a jeden trojhviezdičkový, áno. Je to akciová spoločnosť so 100 % účasťou štátu, ktorá vlastní tri pramene a na liečebné procedúry „minie“ ročne 30 miliónov litrov minerálky. Hosťom podávajú vlastnú minerálnu vodu, ktorá na spa-veľtrhu v Paríži 1998 získala cenu ako najlepšia európska stolová voda.

Samozrejme, najlepšie je nájsť si čas na vlastné zdravie včas. Ak túžite po relaxe a harmónii, tu vás čaká ríša piatich zmyslov – Ríša vôní, Ríša zvukov, Ríša zraku, Ríša pocitov a Ríša chutí. Pri wellness procedúrach si oddýchne telo i duša. Masáže a sauny, vaňové kúpele so zvukovými a svetelnými efektmi, meditácia za zvukov tibetských mís, pilates a cyklistika, anticelulitídové cvičenie aj cvičenie na fit lopte, psychická podpora odborníkov pri chudnutí či odvykaní od fajčenia. Špecialitou tohto komplexu je tréning podľa Kiesera – najskôr test chrbta, teda vyšetrenie stavu chrbtových svalov a potom podľa dosiahnutých hodnôt na telo ušitá séria cvičení na špeciálnych prístrojoch.

GesundheitsRessort.at

 

Zlatá medaila za rubínové víno

V desiatich staniciach si môžete požičať špeciálne elektrické bicykle a na nich sa vydať do okolia kúpeľov na niektorý z okruhov 800 km značených cyklotrás. Cyklistické chodníky vedú často pomedzi vinohrady, takže spojíte príjemné s užitočným – zdravý pohyb a zároveň aj možnosť navštíviť niektorého z domácich výrobcov vín. Táto pôda je nasýtená minerálmi, vďaka ktorým sa tu lepšie darí modrým odrodám hrozna a červeným vínam, najmä frankovke. My sme navštívili vinárstvo Ericha a Gisely Körperovcov v Deutsch Schützen. Okrem ich najlepších vín sme ochutnali aj skvelé domáce nátierky zo škvariek, tvarohu a tekvicového oleja a syrové a oškvarkové koláčiky, ktoré pripravila domáca pani. Erich Körper vyrába kvalitné vína, o čom svedčia diplomy na stene jeho zrenovovanej pivnice, najmä Zlatá medaila z vinárskeho veľtrhu vo Viedni 2005 za tmavorubínové víno s arómou divých čerešní, pomenované podľa jeho dcéry Susanne.

www.koerper-erich.at

www.ebikeparadies.at

 

Süsse Grüsse

Jedného z tých šťastných ľudí, ktorí si zo svojho hobby urobili povolanie, sme našli aj v cukrárni Kaplan am Kurpark. Už deviaty rok ju vedie Christian Kaplan, ktorý práve vydal kuchársku knihu s receptmi na špeciálne príležitosti Hochzeitsbäskerei. Christian hovorí, že piekol rád už ako školák. Od detstva fascinovane sledoval ten proces, ktorým sa z múky, vajec, cukru a čokolády či ovocia stávajú fajnové zákusky. Piecť sa učil vo Viedni i na Taiwane, roky zbieral od známych gazdiniek i z kuchýň celého sveta klasické recepty, ktoré skúšal, zjemňoval a kreatívne prerábal a ktoré dnes pečie vo vlastnej cukrárni v centre Bad Tatzmannsdorfu.

www.kaplanamkurpark.at

 

Posledná úprava 23.08.2016

Nájdete nás na FB