Fenomén rýchlej doby: potravinová intolerancia versus alergia na potraviny

Fenomén rýchlej doby: potravinová intolerancia versus alergia na potraviny

Napísala 

Veľmi často sa stretávame s tým, že nám „niečo“ je – bolí nás hlava, kĺby, sme unavení, nevieme schudnúť, hoci sa správne stravujeme, zrazu máme akné - a nevieme to „niečo“ definovať. Pýtame sa: Odkiaľ to je? Prečo to je? Čo to spôsobilo? Jednou z príčin môže byť aj potravinová intolerancia. Vyskytuje sa pomerne často, u 20 – 60 % ľudí, no často si ju mýlime s alergiou, ktorou však trpí len 2 – 4 % dospelých a 8 % detí. Čo teda je potravinová intolerancia?

„Čo je pre niekoho jedlom, môže byť pre druhého jedom...“ (Lukrécius, 75 rokov p. n. l.)

„Slasť na tanieri, horor v bruchu!“ – Aj takto by sme niekedy mohli pomenovať stav, keď niečo zjeme a nie je nám z toho práve najlepšie.

Potravinovej intolerancii sa často hovorí aj pseudoalergia. Veľmi rada sa maskuje za iné problémy, chronické ochorenia. Lekári sa ňou zvyčajne nezaoberajú. Často sa ani nevieme dopátrať, aký je náš skutočný problém. Roky liečime príznaky, ale neriešime príčinu. A pritom pomoc je veľmi jednoduchá. Pomocou testu si zistíme potraviny, ktoré signalizujú problém, a na určité obdobie vynecháme „škodlivú“ potravinu, ktorá môže byť spúšťačom potravinovej intolerancie. Áno, zistenie spúšťača je pomerne jednoduché, aj odporúčania sa zdajú pomerne jednoduché. Avšak zaviesť ich do praxe býva vo väčšine prípadov kameň úrazu. Najlepšie je preto poradiť sa s odborníkom, ktorý má prehľad, kde všade sa daný spúšťač („škodlivá“ potravina) nachádza, ako sa mu čo najefektívnejšie vyhnúť a ako čo najjednoduchšie zaviesť nové pravidlá do stravovania.   

Najnovšie výskumy dokazujú, že potravinová intolerancia je dedičná. To znamená, že ak ňou trpíte vy, je veľká pravdepodobnosť, že vaše deti ju zdedia tiež. V poslednom období sa často stretávame aj s potravinovou intoleranciou u populácie seniorského veku. Jej výskyt nie je zaznamenaný v takom veľkom rozsahu ako u detí a dospelých. Nie však preto, žeby seniori mali pevnejšie zdravie, ale preto, že sa so symptómami buď zmieria, alebo na ich potlačenie použijú medikamentóznu liečbu namiesto toho, aby hľadali príčinu a snažili sa o jej odstránenie. Ak sa aj podarí identifikovať problém s potravinou, zmena v živote pre mnohých lákavá nie je. Staré zvyky sa mnohým menia len ťažko. Často sa stáva, že práve mamy s menšími deťmi dokážu motivovať aj zvyšok rodiny k zdravšiemu životnému štýlu. No na druhej strane sa stretávajú s odmietaním nových spôsobov stravovania či zdravšou úpravou jedla práve u svojich rodičov. Treba poznamenať, že zanedbané a neliečené intolerancie môžu viesť k zápalom a fatálnemu poškodeniu čreva. Bohužiaľ, častejšie než so zmenou stravy sa stretávame s tým, že klient sa začne liečiť až v štádiu, keď mierne príznaky prejdú do ťažších ochorení.

Potravinová intolerancia sa často zamieňa s alergiou. Nie je však možné ich porovnávať,  pretože podstata každej je rozdielna.

Princíp mechanizmu alergií a potravinovej intolerancie

Alergia na potraviny vzniká, ak telo vyhodnotí nejakú potravinu ako „škodlivú” a prinúti imunitný systém brániť sa pred nepriateľom (protilátky IgE). Telo začne na svoju obranu produkovať množstvo chemických látok (histamín), ktorých prítomnosť sa prejaví alergickými reakciami. Najčastejšie je to nádcha, opuchy, svrbenie, či v horšom prípade anafylaktický šok.

Potravinová intolerancia nie je spôsobená imunitnou reakciou organizmu, skôr ide o odozvu tráviaceho systému. Vzniká rôznymi metabolickými poruchami: keď jedlo alebo jeho zložka podráždi tráviacu sústavu, alebo keď nie sme schopní potravu dôkladne stráviť či rozložiť. Môžu ju spôsobiť aj dedičné faktory. Najnovšie výskumy však ukazujú, že aj pri potravinovej intolerancii dochádza k činnosti imunitného systému. V krvi sa zistila prítomnosť IgG protilátok, ktoré nie sú príčinou príznakov, no dajú sa využiť pri diagnostike intolerancie.

Doba prejavenia sa symptómov

Pri alergii na určitú potravinu sa príznaky objavujú spravidla okamžite. Väčšinou sú veľmi výrazné, niekedy aj život ohrozujúce, preto pomerne ľahko odhaliteľné.

Pri potravinovej intolerancii sa príznaky môžu objaviť až po niekoľkých hodinách, či dokonca 2 - 4 dňoch. V takom prípade sa zložito hľadá súvislosť s jedlom či trávením a odhaľuje “škodlivá” potravina. Od jej požitia sme, samozrejme, mohli zjesť či vypiť množstvo iných jedál. A príznaky nebývajú až také výrazné, ako pri alergii. To sa môže zdať ako výhoda, ale opak je pravdou. Príznakom nevenujeme pozornosť, lebo nie sú navonok zvlášť dramatické. Väčšinou ich pripíšeme niečomu inému. Z dlhodobého hľadiska však potravinová intolerancia môže viesť k vážnemu poškodeniu zdravia. Pri nedostatočnom trávení sa do tela nedostáva dosť potrebných vitamínov a minerálov a na druhej strane, škodlivé látky nie sú v dostatočnej miere odstránené z tela. To môže spôsobiť oslabenie imunitného systému, poruchy metabolizmu, zbytočné opotrebovávanie organizmu a jeho predčasné starnutie.

Množstvo potraviny

Alergia: Stačí aj minimálne množstvo nežiaducej potraviny, aby sa alergická reakcia prejavila, a vzniká po každom jej požití.

Potravinová intolerancia: reakcia organizmu závisí od množstva požitej potraviny, ktoré je ale individuálne. Niektorí ľudia s potravinovou intoleranciou na mlieko môžu vypiť pohár mlieka či zjesť jogurt bez vážnejších následkov. Pri väčšom množstve sa však reakcia dostaví. Iný jedinec si, bohužiaľ, nemôže dopriať ani jediný pohár, pretože jeho intolerancia je silnejšia. Symptomatické prejavy často závisia aj od toho, ako často danú potravinu konzumujeme. Ako som už spomenula, všetky tieto faktory sú individuálne a každý by si ich mal odsledovať sám.

Prejavy a príznaky

Pri alergiách sú najčastejšími príznakmi sťažené dýchanie, opuch, nádcha, svrbenie, začervenanie, v horšom prípade anafylaktický šok.

Pri potravinovej intolerancii sú častými príznakmi akné, astma, bolesti brucha, zápcha či hnačka, migréna, kožné problémy, dýchavičnosť, obezita, ekzémy, nespavosť, únava a mnohé iné.

Možnosť vyliečiť sa

Alergia na potraviny sa nedá vyliečiť, sprevádza nás po celý život. Jej príznaky sa dajú len zmierniť.

Potravinovú intoleranciu je možné vyliečiť. Pri dlhodobom vylúčení „škodlivej” potraviny sa telo postupne očistí a začne fungovať tak, ako má. Keď potom „škodlivú“ potravinu opätovne – a pomaly – znovu zavedieme do jedálnička, telo sa ju „naučí” tolerovať. Čas potrebný na vyčistenie organizmu a opätovné zavedenie „škodlivej“ potraviny je veľmi individuálny, vo všeobecnosti 3 - 6 mesiacov, niekedy aj viac.

„Abstinenčné príznaky“

Pri potravinovej alergii k žiadnym takýmto príznakom nedochádza. Ak sa alergik vyhne alergénom, stav sa zlepší a príznaky sa vytratia.

Pri potravinovej intolerancii môžeme byť svedkami akýchsi „abstinenčných“ intolerančných príznakov po vynechaní „škodlivej“ potraviny z jedálnička. To znamená, že dôkladné vylúčenie „škodlivej“ potraviny môže viesť k dočasnému zhoršeniu stavu a k intenzívnejším prejavom príznakov. Telo si danú potravinu vyslovene žiada, aby sa „necítilo zle”. Vtedy ho nesmieme v žiadnom prípade počúvať. Po určitom čase sa abstinenčné príznaky obvykle začnú vytrácať. Je to podobný mechanizmus, ako keď dlhoročný fajčiar zo dňa na deň prestane fajčiť.

Na záver treba zdôrazniť, že akékoľvek závery, výsledky testov (aj doma robených) i postupy musia byť konzultované s lekárom alebo s odborníkom na výživu, aby sme zamedzili ďalším zbytočným problémom. Najčastejšou chybou pri samostatnej zmene jedálnička je neadekvátne nahradenie „škodlivej“ potraviny, čím dochádza k deficitu pre telo dôležitých vitamínov a minerálov. Rada odborníka je preto na mieste.

Potravinovým intoleranciám sa budeme venovať v moderovanej diskusii s odborníkmi v piatok 29. septembra 2017 v Bratislave. Autorka príspevku Ing. Janka Trebulová spolu s Evou Blaho a MUDr. Ivetou Plšekovou budú odpovedať na otázky moderátorky Henriety Kundrátovej Peškovičovej. Veríme, že vás téma zaujala a že sa na tomto podujatí uvidíme. Prihlásiť sa môžete už teraz na stránke: www.sepea.sk - Moderovaná večerná diskusia o potravinových intoleranciách

Ak ste lekár, odborník na výživu, alebo vás téma intolerancií zaujíma vo väčšej miere, prihláste sa na akreditovaný seminár a vstup na večernú diskusiu budete mať bezplatný: Akreditovaný vzdelávací seminár 2017


Ing. Janka Trebulová

 

Ďakujeme za podporu partnerom podujatia:

 

Posledná úprava 07.09.2017
Ing. Janka Trebulová

výživový poradca, Alimonia, s.r.o.

trebulova@alimonia.sk

www.alimonia.sk

Nájdete nás na FB