Znalcom vína za 24 hodín

Znalcom vína za 24 hodín

Napísala 

Pre tých, ktorí chcú absorbovať všetky dôležité informácie a stať sa sebavedomým odborníkom na víno za 24 hodín, mám dobrý tip: pozvite niekoľko rovnako zmýšľajúcich a dychtivých priateľov na degustáciu, na ktorú každý prinesie niekoľko druhov vína. Nezabudnite pripraviť aj niečo malé na zajedenie, pretože sa z vás nikdy nestane znalec vína, ak si nebudete z degustácie nič pamätať.

Keď sa ma ľudia pýtajú, ako si majú vyberať víno, väčšinou im navrhnem, aby sa začali priateliť s predajcom v miestnej vinotéke. Existujú isté paralely medzi vinotékami a kníhkupectvami. Presne tak, ako môžete kníhkupcovi povedať, že máte radi ten či onen literárny žáner, a on vám odporučí niečo podľa vášho vkusu, môžete sa zveriť aj profesionálovi v obchode s vínom, aký štýl vína vám vyhovuje a on vám buď odporučí niečo podobné, alebo vám navrhne niečo odvážnejšie, dobrodružnejšie, za výhodnejšiu cenu, alebo v lepšej kvalite. Obchodné reťazce majú v ponuke lacné vína pre masového zákazníka, len výnimočne v nich nájdete vyššiu kvalitu. Práve preto má zmysel podporiť malého, špecializovaného obchodníka, ktorý skutočne rozumie vínu a ktorému záleží na každej fľaši, ktorú predáva.

Ponuka vín v rešturácii alebo vínnom bare býva zvyčajne menšia, no prirážka vyššia, preto sa tu oplatí vyvarovať sa omylu. V minulosti sa reštaurácie často spoliehali na to, že hosť sa skôr vyzná v cene mäsa na tanieri ako v cene vína, ale s nástupom internetových vyhľadávačov a smartfónov, ktoré sú vždy poruke, sa situácia mení. Mnohé reštaurácie publikujú svoje vínne lístky online, môžete si teda urobiť prieskum vopred a zistiť, ktoré z ponúkaných druhov oceňujú aj znalci a renomované vínne stránky. Ak sa nedokážete na mieste rozhodnúť, alebo viete, že nemáte potrebný prehľad, urobte tú najrozumnejšiu vec zo všetkých: požiadajte čašníka alebo someliéra o radu. Nie je to prejav slabosti, naopak, požiadať o radu môže byť prejav dôvery a vedomostí v odbore. Len hosť, ktorý o víne nevie nič, bude príliš plachý na to, aby sa zapojil do rozhovoru o víne s obsluhou. Každý dobrý čašník miluje diskusie s hosťami o víne a miluje aj vetu: „Čo nám môžete odporučiť?“ Nehanbite sa a objednajte si aj lacnejšie položky z ponuky; len oligarchovia a magnáti, zvyknutí rozhadzovať, si vyberajú najdrahšie vína. Ak hľadáte biele alebo ružové víno v nižších cenových reláciách, vyberajte tie mladšie, z posledných ročníkov. Ak nájdete na trhu víno s výraznou zľavou, spýtajte sa prečo. Niekedy to býva preto, lebo je nekvalitné alebo už za zenitom.

Odmietnite fľaše, ktoré stáli na svetle (nežiadajte o vína z výkladnej skrine), alebo boli umiestnené v blízkosti radiátorov či iného zdroja tepla. Takým vínam bude chýbať sviežosť a strácajú svoj ovocný charakter.

Skontrolujte hladinu vína vo fľaši. Priestor medzi uzáverom a hladinou by nemal byť väčší než dva-tri centimetre. Ak je tento vákuový priestor väčší, je to varovný signál, že do kontaktu s vínom mohlo prísť viac škodlivého kyslíku, než je žiaduce. Ak má víno uzáver z prírodného materiálu (korku), vyberte si fľašu, ktorá bola skladovaná v horizontálnej polohe, čo udržuje korok vlhký a zabraňuje prístupu vzduchu do fľaše.

Jedným z rituálov v gastronomických zariadeniach je naliatie malého vzorku z fľaše, ktorú hostiteľ objednal pre seba a spolustolovníkov, s požiadaním, aby víno ochutnal. Stavím sa, že mnohí z tých, ktorí ochutnávajú (a aj tých, ktorí im nalievajú) si nie sú istí, prečo to majú robiť a aká je pointa tohto obradu. Pomerne často sa mi v reštauráciách stáva, že podávané červené víno je príliš teplé (v tom prípade požiadam o nádobu s vodou a ľadom), alebo je biele víno príliš podchladené (vtedy fľašu z vedra s ľadom vytiahnem). Obhájiteľným dôvodom na to, aby ste fľašu reklamovali a žiadali novú, je zistenie, že ide o zatuchnuté víno, v ktorom cítiť korok. Problémom však je, že naša citlivosť na takéto chute je rôzna, čo môže viesť k vášnivým diskusiám medzi hosťom a čašníkom. Treba si uvedomiť, že nemáte právo odmietnuť a nezaplatiť otvorenú fľašu len preto, lebo vám jednoducho nechutí.

Je vzrušujúce nájsť to pravé víno pre každú príležitosť. Ak grilujete na záhrade, bola by škoda podávať niečo extra špeciálne, stačí obyčajné, ale poctivé víno, trebárs od nezávislého vinára. Ale keď hostím seriózneho znalca a milovníka vína, ponúkam mu niečo, čo bude pre neho skutočným zážitkom.

Tieto a ešte viac dobrých rád o tom, ako sa pri výbere vína zamerať na to, na čom naozaj záleží, nájdete v knihe:

Jancis Robinson
ZNALCEM VÍNA ZA 24 HODIN
Grada, 112 s.

Jancis Robinson vie o čom píše, keďže táto britská novinárka a spisovateľka píše o víne už štyridsať rokov. Vytvorila aj televízny kurz na túto tému, získala Rád britského impéria a titul Master of Wine. Okrem toho, že prispieva do takých renomovaných médií, ako sú Financial Times, vedie aj vlastný web JancisRobinson.com. K napísaniu publikácie Znalcom vína za 24 hodín ju inšpiroval holandský kolega Hubrecht Duijker, ktorý napísal 117 kníh o víne a jednu z nich pomenoval Ako sa stať odborníkom na víno počas jedného víkendu. Francis Robinson v úvodnom príhovore píše: „Moja kniha je iná, všetky informácie, ktoré som do nej zaradila, sú len a len moje. S Duijkerom však máme spoločné to, že si obaja uvedomujeme fakt, že sa víno stalo jedným z najpopulárnejších nápojov na svete a že čoraz viac milovníkov vína túži vedieť o ňom čo najviac bez toho, aby obetovali príliš mnoho času a financií. Dúfam, že tým, že vám v svojej príručke odovzdávam svoje vedomosti o víne, vám pomôžem, aby ste vyžmýkali čo najviac z každého pohára a z každej fľaše vína, ktorú vypijete.“

Okrem základnej terminológie a informácií o najčastejšie vysádzaných odrodách hrozna, o tom, ktoré víno spárovať s ktorým jedlom, ako si vybrať vhodné víno z regálu v obchode alebo z jedálneho lístka, ako ho degustovať, prípadne z ktorého pohára vám bude víno chutiť najlepšie, kniha prináša aj užitočný ťahák: predstaví vám najznámejšie svetové vinárske regióny, ktoré sa dajú využiť ako tipy na skvelé dovolenky.

Túto knihu si môžete objednať tu: ZNALCEM VÍNA ZA 24 HODIN

 

 

Posledná úprava 02.05.2017

Nájdete nás na FB