Winelover

Winelover

Napísala 

Prežil som všeličo, bol som hore aj dole, na samom dne. Teraz už viem, že v živote je možné všetko, že medzi nebom a zemou existujú isté veci, a podľa toho sa správam. Nerád používam slovo pokora, lebo len ten, kto prežil podobný príbeh, by ma pochopil.

Peter Handzuš pochádza z vinohradníckej a vinárskej rodiny. V 85-om roku ako vyštudovaný enológ nastúpil do vinárskeho biznisu, neskôr zakladal vlastné projekty a viedol rodinné vinárstvo. Po viacročných lekármi neidentifikovaných zdravotných problémoch mu pred štyrmi rokmi diagnostikovali nádor na mozgu. V čase, keď sa dostával z vlastnej choroby, ochorel aj jeho otec a staral sa aj o neho. Preto chce teraz cestovať, naučiť sa jeden – dva cudzie jazyky a na vlastné oči vidieť ako sa zmenil vinársky svet za posledných 25 rokov. Po návrate domov chce nadviazať na status špecialistu vo vinárskom odbore a venovať sa tomu, čo vie najlepšie a čo robí najradšej:  práci s vínom.

- Kým som sa dozvedel konečnú diagnózu, šlo o dlhší proces. Mal som štyridsať rokov, lekári brali na ľahkú váhu, keď som hovoril, že horšie počujem. Neskôr sa k tomu pridala strata rovnováhy, bolesti hlavy, až jedno vyšetrenie potvrdilo diagnózu: nádor na mozgu. Operácia dopadla dobre, učil som sa po nej chodiť, rozprávať, šoférovať, akoby som sa znovu narodil. Odvtedy som meteosenzitívny, čo som predtým nebol, a zostali mi nejaké obmedzenia, s ktorými sa dá žiť. Zohnať prácu na Slovensku sa mi nepodarilo. Vzal som teda prvú ponuku, ktorá sa naskytla, kúpil letenku do Burgundska a šiel robiť to, čo som robil po celý život – pracovať vo vinohrade a vo vínnej pivnici. Som klasický príklad ekonomického imigranta v zahraničí (smiech). Môžem však potvrdiť, že za hranicami malého Slovenska nikto nerieši, koľko máš rokov, žiadne načo alebo prečo, len to, či chceš prácu a ako ju vieš robiť.

Vo svojom živote som prešiel niekoľko zamestnaní, založil som a predal vinárstvo, ktoré som desať rokov viedol. Všetky moje aktivity a vízie rozvoja stopla kríza, ktorá sa v roku 2008 dostala hlboko pod kožu mnohým ľuďom. Neskôr som prednášal enológiu na poľnohospodárskej univerzite v Nitre a potom moju životnú cestu nadlho prekrížila choroba. Prišiel som nielen o zdravie, ale aj o všetko, čo som dovtedy dosiahol. Nič z toho však už teraz nie je podstatné a nič z toho nie je ani najdôležitejšie v živote. Podstatné a dôležité sú jedine vzťahy s ľuďmi, rodina, priatelia, tam je obrovská, ničím nenahraditeľná hodnota, ktorú spoznáš, až keď prídeš o všetko ostatné, tak ako sa to stalo mne.

Vinárstvo je založené hlavne na tradíciách a každodennej práci, vonku vo vinohrade a vnútri v pivnici. Vyžaduje od ľudí, ktorí robia s hroznom i s vínom, obrovskú trpezlivosť a zodpovednosť. Začínajúci vinári sa často čudujú, keď im hovorím, že mladé víno treba ochutnávať každý deň. Je to ako s človekom: kým je dieťa malé, venuješ sa mu stále, každú minútu a hodinu ho treba formovať a smerovať, ako sa má správať. Keď je dospelý človek a hotové víno, už ich nezmeníš.

Som dušou sedliak a zo sedliačiny stojí podľa môjho názoru pestovanie hrozna najvyššie. Tu nestačí len zasiať a čakať, lebo samé rastie, s hroznom a vínom robíš po celý rok, pokým nie je vypité, maznáš a rozprávaš sa s ním, od strihania viniča v zime až do chvíle, keď hotové víno stojí na stole, buď u niekoho, kto pri ňom bude filozofovať a recitovať verše, alebo len obšťastní život bezdomovca, lebo aj také vína existujú. Pestovanie hrozna a výroba vína sú odborné činnosti komplexne spojené s pôdou, s počasím, s prácou mnohých ľudí, je za ním mnoho odriekania, modlenia, tvrdej roboty i radosti, aj spevu. Pred rokom sme v jednej burgundskej pivnici stáli dvadsiati piati ľudia z Kolumbie, Talianska, Austrálie, Anglicka, Francúzi, aj jeden Slovák, nadšenci z celého sveta a predsa sme našli melódiu, ktorú každý z nás poznal a ktorú sme si spoločne hmkali pri ochutnávke nami dorobeného vína. Je to naozaj čosi veľké, toto spojenie ľudí s pôdou, slnkom a vínom.

Mám niekoľko nápadov, pravdepodobne ich o pár rokov niekto aj zrealizuje a možno konečne aj u nás dozreje doba a budú potrební špecialisti s bohatými skúsenosťami. Dovtedy sa chcem zdokonaliť v angličtine. Po anglicky sa dohovorím, dojednám si prácu, ale zatiaľ si netrúfam vystúpiť pred ľudí s odbornou prednáškou. Uvidím, kam ma medzitým zaveje vietor, plánujem vidieť viac vo Francúzsku, priťahuje ma Portugalsko aj Argentína. Nikdy som nebol v Kalifornii a na Novom Zélande, tam všade budú smerovať moje kroky v najbližších rokoch. K tomu, čo viem o výrobe vína, ponúkam budúcim zamestnávateľom aj pridanú hodnotu: už päť rokov pomáham budovať medzinárodnú komunitu vinomilcov-wineloverov na sociálnych sieťach Facebook aj Twitter, v slovenčine aj v angličtine šírim aktuálne informácie z odboru. Keď napíšem, že mi chutilo nejaké konkrétne víno trebárs z Portugalska, ľudia to akceptujú ako spoľahlivú informáciu, ktorá svedčí o kvalite daného vína. To, čo robím, robím pre ľudí spätých s hroznom a dobrým vínom. Mám dosť skúseností na to, aby som mohol v pokoji pracovať a odovzdávať ďalej to, čo viem.
 

Text: Danica Janiaková

Foto: Martin Haburaj

 

Posledná úprava 23.08.2016

Nájdete nás na FB