Raňajky diabetika

Raňajky diabetika

Napísala 

Prvé jedlo dňa. Diabetici sa často pýtajú, či je potrebné raňajkovať. Existuje len jedna odpoveď: Raňajkovať ÁNO. Diabetik sa má stravovať zdravo a pravidelne. K tomu patria každodenné raňajky v tom istom čase a v množstve, ktoré je prispôsobené jeho telesnej hmotnosti a nastavenej liečbe.

Raňajky sú prvým jedlom dňa. Pozostávajú z nápoja – bylinkový čaj, káva bez cukru alebo pohár mlieka s nízkym obsahom tuku. Čaj nesladíme cukrom; najvhodnejšie je nesladiť vôbec, prípadne použiť náhradné neenergetické sladidlo.

Najjednoduchšie je natrieť si na raňajky chlieb maslom, pridať salámu alebo syr. Takéto jednotvárne stravovanie by nám však veľmi rýchle, ľudovo povedané, liezlo krkom. Na raňajky si môžeme pripraviť aj nátierky. Ak sa ich naučíte robiť správne, prekvapí vás, že sa dajú pripraviť aj bez toho, aby ste museli umývať hromadu riadu – čo je zvyčajne prvá námietka, ktorú počujem. Navyše sa z vás stane dobrý rodinný hospodár, keďže na prípravu nátierok použijete zvyšky z hlavných jedál, zeleninu z polievky, kúsky pečeného či vareného mäsa. To, čo sa v rodinách často vyhadzuje, môžete orestovať na cibuľke a cesnaku, rozmixovať, pridať syr, bylinky – a máte zdravú, výživnú a chutnú nátierku.

Ako si môžeme pripraviť chutnú nátierku?

Fantázii sa medze nekladú. Záleží len na vašej chuti a čase na ich prípravu. Chutnú nátierku môžete mať zo syra, z bryndze, vareného alebo pečeného mäsa, hydiny alebo rybieho filé, fazule alebo hrachu, zo zeleniny a z varených zemiakov či zo zvyškov zemiakovej kaše. Dôležité je, aby ste suroviny dôkladne premiešali, prípadne rozmixovali na jemnú, ľahko roztierateľnú hmotu. Najpoužívanejšou prísadou býva cesnak a cibuľa. Dajte pozor, aby ste koreninami nezastreli chuť základnej potraviny, ktorú ste použili na nátierku.

Aké je primerané množstvo nátierky, ktoré môžem zjesť?

Ak nátierku jete na raňajky alebo ňou dojedáte hlavné jedlo (na základe celodenného rozpisu stravy), potom jedna porcia má mať hmotnosť 50 – 70 g. Ak nátierku konzumujete ako hlavné jedlo (na večeru), môžete jej zjesť 100 g. Započítajte si ju do množstva sacharidových jednotiek (ďalej už len SJ), ktoré máte určené v rozpise stravy, spolu s celozrnným alebo konzumným chlebom, na ktorý si ju natriete. Pridajte zeleninu podľa chuti – tá sa, ako vieme, nezapočítava do SJ. K tomu čaj s citrónom bez cukru a môžem vám zaželať dobrú chuť.
Porcia nátierky môže zodpovedať 0 - 1 SJ

Pri jednotlivých potravinách uvádzame v zátvorke počet SJ, aby sme si sústavne opakovali to, čo by diabetik mal vedieť, aby dosiahol uspokojivé glykémie po jedle a pred ďalším hlavným jedlom – aby teda vedel počítať SJ v jedle.

Bryndzová nátierka (0 SJ)

Potrebujeme: 50 g bryndze (0 SJ), 1 PL mlieka (< ¼ SJ), 10 g cibule (0 SJ), na špic noža sladkej červenej papriky (0 SJ), pažítku (0 SJ). Keďže bryndza je slaná, nie je potrebné pridávať soľ.

Postup: Bryndzu rozšľaháme s mliekom a so sladkou červenou paprikou na hladkú hmotu. Pridáme najemno pokrájanú cibuľku a spolu vymiešame do peny. Ozdobíme pokrájanou pažítkou. Bude nám chutiť aj so zelenou paprikou (0 SJ).
1 porcia zodpovedá 155 kcal, 10,7 g bielkovín a 11,5 g tukov

Sardinková nátierka s cibuľou (0 SJ)

Potrebujeme: 1/3 škatuľky sardiniek vo vlastnej šťave (0 SJ), 7 g rastlinného tuku (0 SJ), 20 g cibule (0 SJ), 1 ČL citrónovej šťavy (0 SJ), korenie, soľ

Postup: Cibuľu postrúhame alebo nadrobno pokrájame. Všetky suroviny zmiešame na jemnú hmotu. Dochutíme korením, soľou a citrónovou šťavou podľa chuti.
1 porcia zodpovedá 153 kcal, 6,7 g bielkovín a 12 g tukov

Vaječná nátierka (0 SJ)

Potrebujeme: 1 natvrdo uvarené vajce (0 SJ), 7 g rastlinného tuku (0 SJ), horčicu (0 SJ), pažítku (0 SJ), korenie, soľ

Postup: Ochladené natvrdo uvarené vajce ošúpeme a najemno pokrájame alebo krátko rozmixujeme. Pridáme tuk, horčicu a vymiešame do peny. Dochutíme korením a soľou. Necháme chvíľu odležať na chladnom mieste. Podávame na chlebe posypané najemno pokrájanou pažítkou.
1 porcia zodpovedá 142 kcal, 6,5 g bielkovín a 11,5 g tukov

 

Ďalšie recepty a dobré rady nájdete v kuchárskej knihe VARÍME DIABETIKOM. Jej autorka Mária Štefáková pracuje ako diétna sestra v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave v Ľubochni. V tejto knihe zhrnula svoje celoživotné skúsenosti a poznatky, aby podala zrozumiteľný a jasný návod pre každého diabetika, akým spôsobom sa má stravovať, aby udržal svoju glykémiu na dobrej úrovni.
Kniha Varíme diabetikom stojí 10 eur, môžete si ju objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na info(zavináč)klub50.sk a v našom e-shope. Stojí 10 eur, pošleme vám ju poštou na dobierku, poštovné neplatíte.

 

 

Posledná úprava 31.03.2016

Nájdete nás na FB