Onkologické ochorenie je spojené s intenzívnym rastom a rýchlym množením nádorových buniek. V dôsledku toho sa zvyšujú nároky na prísun živín a energie.

Anglické slovo „smooth“ by sme do slovenčiny preložili ako „jemný“, alebo „hladký“. Smoothies sú veľmi populárne miešané kokteily, ktoré sa získavajú zmixovaním čerstvej zeleniny, ovocia a byliniek.

Na Slovensku každý rok pribúda vyše dvetisícsto nových diagnostikovaných prípadov rakoviny prsníka. Za každou diagnózou sa skrýva konkrétny ľudský osud, radosti, starosti, plány do budúcnosti. O tom, čo čaká človeka, ktorému táto choroba zo dňa na deň prehádzala priority, hovorí primár MUDr. Vladimír BELLA z Mamologického oddelenia Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

O stravovaní onkologického pacienta a o tom, že zdravá výživa je onkoprotektívna, hovorí gastroenterológ MUDr. Peter MINÁRIK z Poradne pre obezitu, výživu a zdravý životný štýl Centra zdravia a výživy ONLIFE.

Radí doc. MUDr. Eva VALOVIČOVÁ, CSc., ktorá na pôde Ligy proti rakovine vedie besedy s rovnakým názvom a odpovedá na otázky v internetovej poradni na www.lpr.sk.

Sledujem so zvýšeným záujmom problematiku prevencie rakoviny, predovšetkým vzťahu medzi obezitou, výživou a onkologickými chorobami. Aj tesne pred dopísaním tejto knihy som mal možnosť zúčastniť sa na medzinárodnej konferencii, ktorá...

Rakovina zahŕňa približne 200 druhov zhubných nádorov, ktoré postihujú rôzne orgány a tkanivá nášho tela. Rakovina hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm, skrátene KRK) je jednou z najčastejších foriem zhubných nádorov. Vo väčšine vyspelých krajín je na treťom mieste spomedzi všetkých foriem rakoviny. V mnohých prípadoch sa však KRK dá predísť zdravou životosprávou alebo sa dá odhaliť vo veľmi včasných predrakovinových štádiách (polypy, prekancerózy, rané štádiá nádoru).

MUDr. Eva Valovičová, CSc. z internetovej poradne Ligy proti rakovine: Pri diagnóze rakoviny ešte stále vo verejnosti pôsobí faktor strachu a paniky. Verejnosť nemá dostatok informácií o liečebných úspechoch. Je len málo známe, že rakovina krčka maternice je v prvom štádiu choroby trvale vyliečiteľná až v 94 %, rakovina kože v 90 %, rakovina tela maternice v 80 % a rakovina prsníka až v 90 % prípadov.“

S gastroenterológom MUDr. Petrom MINÁRIKOM už po druhýkrát hľadáme odpoveď na základnú otázku: akým spôsobom nám môže taký jednoduchý krok, akým je správna úprava stravy, pomôcť zvýšiť kvalitu nášho života a zdravia.

Vzhľadom na presvedčivé dôkazy o tom, že konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny (hrubého čreva a konečníka), odporúča sa znížiť jeho týždennú konzumáciu pod 500 g (v tepelne upravenom stave).

Nájdete nás na FB