Trdelník a zázvorovník

Trdelník a zázvorovník

Napísala 

Trdlo je z hruškového dreva vyrezaný valec. Zručné pekárky zo Záhoria naň natáčajú cesto, ktoré pečú nad otvoreným ohňom. Posypú ho orechami a cukrom a trdelník - mimochodom, prvý slovenský výrobok, ktorý získal ochrannú značku Európskej únie - je hotový. A prečo slovo trdlo zľudovelo ako viac či menej "nežné" oslovenie? No, asi vám tým niekto dáva najavo, že ste "drevení".

Trdelník a dobré víno. To sú najčastejšie asociácie so Skalicou. Trdlovanie je s mestom spojené od konca 18. storočia, kedy sa tu usadil generál vo výslužbe József Gvadányi, ináč aj filozof a básnik. V Skalici žil v rokoch 1783 až 1801. Mal svojho kuchára, ktorý pochádzal zo Sedmohradska, a podľa legendy práve on priniesol recept na dutý koláč z kysnutého cesta pečený nad sálavým teplom a posypaný mletými orechami s cukrom. Tradičnú výrobu skalického trdelníka môžete vidieť v čiernej kuchyni miestneho Františkánskeho kláštora. V Skalici vedia trdlovať babičky aj škôlkári. Letnú turistickú sezónu tu otvára Trdlofest, slávnosť, počas ktorej môžete ochutnať túto sladkú špecialitu Skalice a jej okolia.

Ako pečie trdelník Jaroslava Hájková, ktorú sme fotili na Slovakiatoure? Do misy na miešanie cesta vleje mlieko, potom vsype múku a ingrediencie, až potom kvások. Mieša, kým cesto nezbublinkovatie. Namáhavú prácu môže urobiť aj stroj, ale keď robotu vyhorí motor, tak si to pekárka "užije". Veď aj stroj miesi aspoň 15 minút, kým vymiesi cesto žiadanej konzistencie.

Kilogram múčnej zmesi zmieša z 2/3 hladkej a 1/3 výberovej múky. Roztopí 125 g masla s 2 dl oleja. Keď tuk vychladne, vmieša 7 žĺtkov, trochu cukru, 20 g kvasníc, 3 dl mlieka, soľ, rumovú príchuť, strúhaný muškátový oriešok a citrónovú kôru. Spracuje jemné cesto, ktoré nechá 30 minút kysnúť. Cesto rozdelí na bochníky, z každého ušúľa pletenec hrubý asi 5 cm a dlhý meter. Pletenec nechá 15 minút kysnúť. Natáča ho na maslom potreté trdlo, potrie rozšľahanými bielkami, posype posekanými vlašskými orechami a dá piecť nad pahrebou na otvorenom ohni. Často ho otáča a potiera maslom. Po 15 minútach je trdelník upečený. Namiesto orechov niekedy použije mandle alebo jadrá marhúľ.

Vychladnutý trdelník sklepe z trdla a posype práškovým cukrom.     

                                                 x x x x x

Ku gastronomickým špecialitám tohto kraja patria aj skalické zázvorníky, sladké a krehké pečivo s kore- nistou príchuťou zázvoru, ktoré vynikajúco chutí k červenému vínu; poschodové svadobné torty; zmes krúpov a fazule posypaná oškvarkami a cibuľkou, ktorej hovoria šumajster; a tradičná fazuľová polievka fazolnica. No a samozrejme, skalický rubín a skalická frankovka.  

R e c e p t y :

Šumajstr prišiel do Skalice z Moravy.

Suroviny: 300 g krúpov, 200 g fazule, 2 veľké cibule, 200 g oškvarkov

Postup: Krúpy aj fazuľu namočíme na noc do vody, každé v osobitnom hrnci. Na druhý deň ich uvaríme do mäkka, tiež osobitne. Na panvici smažíme cibuľu a oškvarky, pokým nechytia červenú farbu. Krúpy zmiešame s fazuľou a podávame posypané oškvarkami s cibuľou.

Skalické zázvorníky - takto ich pečie starenka Mária Machálková. Recept aj zázvorníky na ochutnanie nám poslala Emília Machálková zo Skalice. Ďakujeme! :)

Suroviny: 1/2 balenia mletého zázvoru, 500 g hladkej múky, 500 g polohrubej múky, 4 celé vajíčka plus 4 žĺtky, 450 g práškového cukru, 1 zarovnaná polievková lyžica salajky, 80 g masla


Postup: Cukor ručným šľahačom vymiešame s vajíčkami a žĺtkami do penista (aspoň 10 - 15 minút). Pridáme potlčený a preosiaty zázvor, trošku prášku do pečiva, miešame 15 minút, postupne pridávame oba druhy múky. Miesime, kým nevznikne husté cesto. Rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, formičkou vykrojené zázvorníky uložíme na plech a necháme 24 hodín stáť. Na vymastenom plechu ich pečieme 7 - 10 minút v mierne vyhriatej rúre. Podávame k vínu.

© Text a foto: Danica JANIAKOVÁ

 Viac zaujímavých faktov o slovenskej (i českej) kuchyni nájdete v knihe

Soňa HUDECOVÁ - PODHORNÁ

Kuriatko v kastrůlku

Česko-slovenský a slovensko-český (občas aj výkladový) slovník gastronómie

192 s., teraz akciová cena 5,50 € vrátane poštovného, tvrdá väzba

Gastronomický slovník si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., pošleme vám ho poštou na dobierku. Stojí 5,50 eur, poštovné neplatíte.

Objednávky v Českej republike vybavuje www.pemic.cz.

Posledná úprava 18.12.2016

Nájdete nás na FB