Moravské svadobné koláčiky

Moravské svadobné koláčiky

Napísala 

„Je to recept, ktorý sa u mojich príbuzných na Morave dedí z generácie na generáciu. Koláčiky patria na každý sviatočný stôl a nesmú chýbať predovšetkým na svadbách alebo krstinách.“ Recept na tieto vynikajúce tradičné koláče nám poslala Žofia Salčáková z Bratislavy, ďakujeme!

Táto voňavá, nadýchaná špecialita s priemerom asi 4 cm môže mať rôzne náplne – makovú, tvarohovú, orechovú, lekvárovú.

Na 200 ks koláčikov potrebujeme:

0,5 kg hladkej múky, 0,5 kg polohrubej múky, 0,5 l mlieka, 21 dkg tuku (ideálne masla), 21 dkg práškového cukru, 4 žĺtky, 5 dkg kvasníc, štipku soli

Na tvarohovú náplň: tvaroh, cukor, hrozienka vopred namočené v horúcej vode, vanilkový cukor, prípadne citrónovú kôru a muškátový oriešok.

Vo vlažnom mlieku so štipkou soli rozpustíme kvasnice. Postupne pridáme vaječné žĺtky, rozpustené (ale nie teplé) maslo, múku a ostatné ingrediencie. Cesto necháme približne hodinu kysnúť. Potom je veľmi dôležité celé cesto ešte raz zamiešať a znovu nechať kysnúť v teple, napríklad pri radiátore, aspoň pol hodiny, aby bolo krásne vláčne. Tvarujeme koláčiky, do ktorých vložíme náplň podľa ľubovôle. Hotové koláče namáčame do rozpusteného, nie horúceho masla a vzápätí do posýpky z múky, cukru a masla. Uložíme na plech a necháme piecť do zlatista.

Dobrú chuť!

 Viac zaujímavých faktov o českej (i slovenskej) kuchyni nájdete v knihe

Soňa HUDECOVÁ - PODHORNÁ

Kuriatko v kastrůlku

Česko-slovenský a slovensko-český (občas aj výkladový) slovník gastronómie

192 s., tvrdá väzba - teraz akciová cena 5,50 €

Gastronomický slovník si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., pošleme vám ho poštou na dobierku. Stojí 5,50 eur, poštovné neplatíte.

Objednávky v Českej republike vybavuje www.pemic.cz.

 

Posledná úprava 21.01.2017

Nájdete nás na FB