Rozvoniavajúce jablkové koláče, čerstvý jablkový mušt, hudba, remeslá, hry pre deti, divadlo a hlavne pohoda a dobrá nálada – to sú Jablkové slávnosti v Hostětíne, ktoré v nedeľu 24. septembra čakajú aj na vás.

Ukážky z prvého slovensko-českého (občas aj výkladového) slovníka gastronómie Kuriatko v kastrůlku, autorka Soňa Hudecová-Podhorná

„Je to recept, ktorý sa u mojich príbuzných na Morave dedí z generácie na generáciu. Koláčiky patria na každý sviatočný stôl a nesmú chýbať predovšetkým na svadbách alebo krstinách.“ Recept na tieto vynikajúce tradičné koláče nám poslala Žofia Salčáková z Bratislavy, ďakujeme!

Máte chuť na skvelý výlet, nezabudnuteľný program a nejaké tie dobroty k tomu? Niekedy nevidíme možnosti, ktoré máme na dosah. Stačí hodinka-dve v aute a sme na Morave.

Každý rok ma volá do Hrušova (toho vo veľkokrtíšskom okrese) takáto pozvánka: Príďte na Hontiansku parádu, uvidíte takmer zabudnuté roľnícke práce a remeslá v autentickom prostredí uprostred hrušovských lazov i priamo v obci. Rovno vo dvoroch môžete ochutnať starodávne jedlá a v amfiteátri si pozrieť folklórne vystúpenia.

Jedenásty ročník, 27 pivovarov a 137 vzoriek pív, taká bola degustačná súťaž Slovenská pivná korunka 2017. Do súťaže môže prihlásiť svoje pivo ktorýkoľvek pivovar. Podmienky sú len dve: aby pivo pochádzalo z pivovarov v Slovenskej republike a aby šlo o pôvodnú slovenskú pivnú značku.

Aj v našich končinách sa hovorievalo, že „kto oskorušu pojedá a víno z nej pije, hnačku nemá, dobre žije“.

Trdlo je z hruškového dreva vyrezaný valec. Zručné pekárky zo Záhoria naň natáčajú cesto, ktoré pečú nad otvoreným ohňom. Posypú ho orechami a cukrom a trdelník - mimochodom, prvý slovenský výrobok, ktorý získal ochrannú značku Európskej únie - je hotový. A prečo slovo trdlo zľudovelo ako viac či menej "nežné" oslovenie? No, asi vám tým niekto dáva najavo, že ste "drevení".

Viedenský vyprážaný rezeň, segedínsky guľáš, maďarský paprikáš, české „vepřo-knedlo-zelo“, talianska pizza, francúzske palacinky, grécky šalát s poctivými olivami od južných morí... Aj takto vyzerá bežný slovenský jedálniček. Ak zatiaľ necháme bokom príslovečné bryndzové halušky (a aj tá bryndza má rumunský pôvod), možno stojí za to položiť si otázku, či je tradičná slovenská kuchyňa ešte živá. A ak áno, tak kto sú jej gastronomickí favoriti.

Čechy známe i neznáme, Praha známa aj neznáma, Kuchyňa neskorého stredoveku a Čo možno neviete o živote našich predkov. Štyri zaujímavé témy, štyri výnimočné knihy pre milovníkov histórie aj gastronómie.

Nájdete nás na FB